Min mamma taggadde mig i ett inlägg igår ang det här med grisarna som slås i golvet. Satt och skrev ett svar på det inlägget nu på morgonen och tänkte dela med mig av det även här.
"Jag hade egentligen inte velat dra mig in i denna diskussion, men nu när jag skulle börja plugga kan jag inte riktigt släppa det.
Har kommit fram till några saker som jag gärna skulle vilja dela med mig av.
- Ni som är vegetarianer, jättebra att ni är det. Jag kan faktiskt ärligt säga att jag tycker det, men att alla kommer bli det ser jag som en omöjlighet. Därför att hålla på att dela bilder som ska göra det ännu värre för svensk djurproduktion tycker jag är fel. Man får inte glömma att dagens bönder lägger så mycket tid och framförallt pengar på att just deras djuruppfödning ska bli så bra som möjligt. Och visst finns det brister även i Sverige! Men gå in på en akutmottagning i Stockholm så ska ni se att där med finns brister, det viktigaste är att de som jobbar med det är medvetna om problemen som finns och jobbar mot att lösa dem. Då hjälper det inte med att det cirkulerar bilder i media, för tro mig, de försöker bättra det ändå. Det är så många kontroller som görs varje år på gårdarna, alla födslar, behandlingar och avlivningar dokumenteras.
- Att trycka ner den svenska djurproduktionen har gjort att många har behövt lägga ner det som de verkligen brinner för, de har helt enkelt inte råd. Men slutar folk äta kött för det? Nej, istället köper man kött från Irland, Danmark eller varför inte Brasilien? För det känns ju så mycket bättre, eller? Och igen, jag vet att det hade varit bättre att inte äta något kött alls.
- Det som har kommit upp på tapeten just nu är det här med sättet att avliva de små grisarna som är under 2 veckor. Det som jag tycker är det viktigaste att lyfta fram här är att danskarna verkar göra det på rutin. Dvs om en gris föds och väger mindre än 1 kg så ska den avlivas. Jag vet inte hur många timmar som jag har gått omkring med en gris innanför tröjan för att ge den värme, handmatat den med råmjölk för att den ska få i sig alla viktiga immunglobuliner och sedan fortsatt att stödmata med mjölkersättning. Och jag gör det därför att jag vet att det ibland kan göra så att just denna individ klarar sig. Jag tänker inte på att vi förlorar pengar på en gris mindre, utan för att jag vill att den ska klara sig.
- Att sedan avliva en liten gris vet jag inte riktig hur det skulle gå till utan ett hårt slag mot huvudet. Jag kan säga som så att jag gör det inte för skojs skull, utan för att minska lidandet för grisen. Förstå hur många grisar som föds och då vore det konstigt om ingen föds med någon missbildning, eller? Jag personligen klarar inte av att låta en gris med bråck ligga och dö med tarmarna utanför kroppen. Jag vill att den ska dö så snabbt som möjligt. Att använda en bultpistol på en sån liten gris vet jag inte riktigt om det går, men det hade kunnat vara ett alternativ. Att ge de avlivningsvätska tycker jag bara drar ut på lidandet ännu mer, och vem kan säga med 100% att den är död, vi har ingen apparat som möter blodtryck osv. Hos en gris som är under 2 veckor så har inte skallens ben hunnit växa ihop eller bli speciellt hårt. Därför dör grisen genom att få ett hårt slag mot skallen, och den dör direkt. Den behöver inte utsättas för ett långt lidande. Och jag vet att det låter väldigt hemskt för människor som inte arbetat med grisar eller ens sett en levande gris, men för mig så tycker jag att det är ett sätt som tar slut på lidandet snabbt.
- Det finns väldigt mycket mer som man kan säga angående all djuruppfödning i Sverige och i världen, och nya uppdagande kommer antagligen komma och chocka allmänheten. Men jag tycker att man borde komma ut och se hur saker och ting fungerar innan man dömer. För en sak som vi människor är väldigt bra på är att döma andra".
Det var dagens skrivövning. Men jag tycker verkligen att man ska stöjda den svenska köttindustrin, för annars lär den nog vara ett minne blott.
Mamma
24 februari 2015 17:09
Jättebra skrivet! Hoppas att många svenska grisbönder läser det.
Kunde bli en bra debattartikel i Land tex....
Ida
24 februari 2015 20:24
Haha! Kanske skulle blivit en skrivande veterinär!:)du hade ju kunnat dela texten på din sida så ser folk det:)
Biggan
25 februari 2015 06:47
Bra skrivet!
Får man lov att dela?
Kram Biggan
Ida
25 februari 2015 09:58
Vad kul! Absolut!!:)
Åsa
25 februari 2015 07:55
Bra skrivet Ida!!! Håller med dig, klart man bara köper svenskt kött. Vet inte hur det är med andra, men jag läser mycket mer nu när jag handlar än tidigare. Köper bara svenskt kött, läser även på andra produkter och försöker välja det svenska om det är möjligt. Och ekologiskt/fairtrade då det är möjligt (en ekonomisk fråga också), vissa produkter låter jag bli att köpa om det inte finns eko tex ägg och när det gäller bananer som jag alltid väljer fairtrade också. Man behöver inte byta allt, men väljer du några saker bidrar du med att det behövs mer eko av den varan. Se bara tillgången på eko/fairtrade bananer nu och för bara fem år sedan. Nu finns det många affärer som endast har dessa och inte de vanliga.
Heja dig, fortsätt kämpa så blir det bara bättre.
Kram från moster.
Ida
25 februari 2015 10:04
Hade hoppats på att samma gäller kött som bananer;)
Tyvärr tror jag inte det är så många som köper svenskt, många kollar nog bara på priset.. Kollar ibland när folk handlar, för skojs skull..
Kram
Veterinärstudent
25 februari 2015 16:02
Du har många bra poänger, men ett faktafel gör att jag inte kan låta bli att kommentera. Det GÅR att kolla att kultingen är död. Det finns diverse reflexer, en kan lyssna på hjärtat och sist men inte minst - avbloda. Och det måste göras, annars är inte slag mot huvudet försvarbart, enligt mig.
Ida
25 februari 2015 16:04
Det finns det alldeles säkert! Men då får vi som jobbar med det nog gå någon extra kurs, vilket jag mer än gärna skulle vilja göra!
Marlen
25 februari 2015 16:20
Kan inte annat än att skriva: Grymt Ida!!!
Ida
25 februari 2015 17:12
Tack så mycket Marlen!:)
jenny
25 februari 2015 21:13
Klockrent!! Att sen sverige tillåter halalslakteri till höger och vänster utan protester tycker jag är värre än att avliva en kulting med ett hårt slag i huvudet.. Men det är min personliga åsikt.
Ida
25 februari 2015 21:51
Kan inte annat än att hålla med!:)
Ida
26 februari 2015 18:56
Råkade klicka fel på mobilen när jag skulle svara till dig Erika.
Jag tog bara ett sjukhus som exempel och jag vet att man försöker rädda liv där. Men ta ett hotell istället, där kan det också finnas brister eller förskolor, eller kollektivtrafik. Det var inte det jag ville lyfta fram utan att jag vet att det finns brister inom djurproduktion men att dessa också hela tiden försöker bli bättre.
Och tjäna pengar, visst! Men det måste vi väl alla göra, eller bättre att gå på bidrag? Så länge det finns en efterfrågan på kött, vilket det uppenbarligen gör så vill jag personligen att detta kött ska vara svenskt i affärerna. Om du sedan väljer att se på det att bönder tjänar pengar på djuren så är det upp till dig. Kan ju säga att de nog skulle tjäna bättre på att gå på A-kassa än vad de gör att vara grisuppfödare. Man sliter hela dagarna, och har under en tid fått betala för att få iväg sina djur.